Slovenca na Slovaškem

V teh vročih poletnih dneh se nahajava na domači celini in raziskujeva bolj ali manj znana evropska mesta. Prav nič nama ne manjka! Če naju je Afrika vedno znova ‘sezuvala’ s svojo bogato floro in favno, pisano kulturo in spektakularnimi pokrajinami, pa Evropa postreže s čudovitimi, skoraj pravljičnimi srednjeveškimi mesti.

V juniju sva ‘skočila’ do Slovaške. Končno sva prišla do države, ki jo svetovna javnost vedno znova meša z našo še manjšo, še bolj zeleno srednjeevropsko deželico. Zanimalo naju je, če celotna primerjava sloni zgolj na imenih in skupnih koreninah oziroma kako ‘bratski’ sta ti dve deželi v resnici. Obe mladi državi se lahko pohvalita s čudovitimi gorami, številnimi gozdovi, jamami, srednjeveškimi gradovi in razgibanimi mesti, med katerimi je na Slovaškem gotovo najbolj znana in obiskana Bratislava, ki se je znašla tudi na najinem popotniškem seznamu. Kot naša, tudi tamkajšnja prestolnica slovi po svoji prikupni majhnosti, stari, a ohranjeni arhitekturi, reki v svojem središču in gradu na hribčku.

Bratislava at night

Ob vstopu v državo sva se lotila primerjave naših sorodnih jezikov. Kot jezikoslovka sem imela ušesa na pecljih, Matic pa se je pridružil moji mali igrici. Poslušala sva radio in prebirala plakate, nato pa skušala razvozlati pomene pri čemer sva bila relativno uspešna.

Ko sva v množici enosmernih ulic s simpatičnimi imeni le našla pravo kombinacijo, ki vodi do hotela sva se ‘iz strahu’, da bova kaj pomembnega spregledala nemudoma lotila seznama znamenitosti. Zahvaljujoč brezplačnemu prenosu podatkov v državah EU sem potegnila telefon iz nahrbtnika in vklopila Google Maps, ki naju je uspešno ‘odvodil’ po ‘starem mestu’, kakor pravijo zgodovinskemu središču Bratislave. Sprehod do bratislavskega gradu, predsedniške palače, opere, gledališča, znamenitih katedral in mostov ni trajal dolgo, niti ni terjal uporabe javnega prevoza, saj je središče prestolnice, kjer se nahajajo zgodovinski spomeniki in ostale znamenitosti, prav prikupno majhno. Ob opazovanju arhitekture sva prepoznala renesančni, gotski, baročni slog, Art Nouveau in modernizem – podobno kot pri nas, poleg tega pa tudi posamezne socialistične stavbe, ki pa jih je v Bratislavi precej več.

Ko sva se naveličala pohajkovanja, sva ponovno izkoristila brezplačen prenos podatkov (na katerega bi se lahko še prehitro navadila) in na TripAdvisorju skušala poiskati restavracijo, kjer strežejo okusno domačo hrano po nizki ceni. Spletni portal naju ni pustil na cedilu. Priporočal je restavracijo Dolnozemská krčma, ki se nahaja v eni izmed najstarejših ohranjenih stavb v samem središču mesta. V prijetnem malomeščanskem ambientu sva spoznala lastnika restavracije, ki nama je razložil, da strežejo izključno domačo hrano pripravljeno po starih družinskih receptih. Ker so prav vse jedi na sosednjih mizah izgledale in dišale izvrstno, sva lastnika prosila, naj naju z izbiro jedi preseneti. Postregli so z vloženo zelenjavo z ovčjim sirom, polnjenimi palačinkami, porovo juho z lečo ter s krompirjemivi kroketi. Okusi so bili nenavadni in polni ter so se prav harmonično dopolnjevali. Večerjo sva pospremila s kapljico avstrijskega sauvignona in se nato zadovoljna napotila proti hotelu.

Naslednjega dne sva sklenila najti najboljši razgled na mesto. Najprej sva se sprehodila do gradu, ki nudi čudovit razgled na zgodovinsko središče mesta, kot tudi na Donavo in vse njene veličastne mostove. Od tod se razgrinja tudi pogled na sosednjo Avstrijo, na lep dan pa lahko vidimo celo južno ležečo Madžarsko.

Bratislava best view

Od tod sva povzpela še nekoliko višje – do vojnega spomenika in pokopališča Slavin na višje ležečem hribčku Slavin v bogati mestni četrti. Razgled je bil lep, a na tem mestu nepomemben. Gre namreč za počivališče 6845 sovjetskih vojakov, ki so aprila 1945 padli pri osvoboditvi Bratislave izpod nacistične Nemčije. Poleg šestih skupinskih in 278 posameznih grobov je na kraju tudi visok obelisk sovjetskega vojaka, ki dviga zastavo in pod nogami drobi svastiko. A nama spomenik ni prišel do živega. Do živega so nama prišla vsa imena, datumi, ponekod celo portreti mladih vojščakov, ki so izgubili življenja tekom najbolj krvave vojne v zgodovini. Ob ogledovanju evropskih mest je srečevanje z brazgotinami iz druge svetovne vojne pravzaprav neizogibno, vedno žalostno, hkrati pa poučno, saj se človek vedno znova spomni na pomembnost miru. Dokler ga nekdo ali nekaj ne skali, ga sploh ne cenimo. Ne razmišljamo o tem, kako srečni smo, da nam vojno uničenje ne onemogoča dostopa do hrane, pitne vode, izobrazbe; da imamo streho nad glavo in da si ne belimo glave z varnostjo najdražjih; ter konec koncev, da nam nad glavami ne švigajo bombe.

Zamišljena in malce potrta sva se sprehodila po zaceljenih ulicah Bratislave – tokrat brez seznama ali posebnih namenov. Opazovala sva arhitekturo, ki je skozi zgodovino pisala lepše zgodbe in atrakcije, ki združujejo, navdihujejo in obljubljajo lepšo prihodnost. Občudovala sva domače, vabljive restavracije, gostilne, slaščičarne, ki z dobro hrano v resnici strežejo užitek in dobro voljo. Vpijala sva prijetne vonjave, z veganskim sladoledom v rokah tudi okuse in sploh sproščeno atmosfero, ki se širi skozi mesto. Poslušala sva petje ptic, žuborenje vode, pogovore veselih domačinov in smeh otrok, ki je na koncu pregnal težke misli.

Love in Slovakia

Love in Bratislava

Z novim zagonom sva se odpravila še do bližnjega gradu Devin, ki se nahaja na klifu ob sotočju Donave in Morave, na koncu pa izlet zaključila na južnem bregu Donave, med mostom SNP in Starim mostom, od koder se razprostira pogled na središče Bratislave. Ko sva mesto zagledala čez reko, ki je podvojila učinek toplih barv sončnega zahoda, se nama je le-to zazdelo še lepše. Lov na čudovito Bratislavo ob sončnem zahodu je terjal vsaj dvajset pikov komarjev, a izkušnja je bila kljub temu čarobna.

Sunset in Bratislava

Za popotnike

Slovaška
Uradni jeziki: slovaščina
Valuta: evro (€)
Časovni pas: UTC+1 (poletni: UTC+2)
Najbolj primeren čas za obisk: pomlad in jesen zaradi zmernih temperatur in manjše gneče; sicer pa so mesta kot je Bratislava med obiskovalci priljubljena vse leto
Podatki glede pogojev za vstop v državo, varnosti potovanja in splošno (MZZ): http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/evropa/slovaska/
Zdravstvena tveganja in cepiva: http://www.zdravinapot.si/destinacije/evropa/slovaska