Opojna mešanica kultur na Balkanu

Predvsem v zadnjem času se zdi, da mešanje pripadnikov različnih kultur, narodnosti in religij prinaša predvsem trenja in napetosti. Čeprav slednje še kako drži tudi na Balkanu, pa se zdi, da je ravno Bosna in Hercegovina čudovit prikaz vsega lepega, kar tovrstno mešanje prinaša: strpnost, odprtost, toleranco, kompromis, okusno hrano, zanimivo umetnost in izjemno arhitekturo. Vse to in še več sva pri obisku te čudovite države izkusila tudi sama.

Jajce in Jezero Pliva

Najino raziskovanje srca Balkana se je začelo v Jajcu. Jajce slovi kot rojstni kraj tretje jugoslovanske države in kot eno izmed najlepših mest v tem delu Evrope. Njegovo lepoto je res težko zgrešiti. Ker na zemljevidu nisva našla točne lokacije ikoničnega slapu, sva sledila zvoku močnega žuborenja, ki odmeva skozi ves središčni del mesta. Ko sva se premikala po cesti na drugi strani divje reke Vrbas, nama je pogled skozi drevje malo po malo razkrival atribute mesta: poraščeno skalovje, mošeja, katedrala, raznolika arhitektura, hribček in na vrhu trdnjava. Največji atribut je ostal skrit nižje pri soteski reke Vrbas. Prečkala sva most in ga zagledala – slap sredi mesta! Uau! Seveda sva si ga morala ogledati pobližje. Sprehodila sva se ob reki Pliva, ki teče skozi istoimensko jezero le nekaj kilometrov severozahodno od mesta. Človeka najprej osupne globoka zelena barva jasne vode – odtenek, kakršnega nismo vajeni v rekah, ki tečejo skozi mesta. Nato pa ob urejeni potki vzdolž reke brzica, dve, tri; travica, drevesa, mostiček. V reki račke, ki vztrajno kljubujejo toku, ob reki pa prizori ljubezni domačih in tujih obiskovalcev, ki najdejo skupni jezik v očaranosti nad okoljem. Sprehodila sva se do samega roba potke, kjer se sloviti slap zliva najprej v spodnjo teraso, nato pa z nekoliko krajšim padcem še v reko Vrbas. Dvaindvajsetmetrski prosti pad zelene reke je fascinanten že sam po sebi; ker pa je obdan z drevesi v majhnem parku sredi čudovitega starega mesteca, pa je prizor resnično presunljiv.

Od tod sva se odpravila v srce mesta, ki je ovito v vonjave po burekih, ‘sirnicah’, ‘zeljanicah’ in ‘krompirušah’, ki se širijo iz številnih pekarn in gostiln. Iz teh ne vejejo le prijetne vonjave, temveč tudi balkanska domačnost, srčnost, gostoljubje. Občudovala sva raznoliko arhitekturo in se po ozkih tlakovanih ulicah sprehodila do srednjeveške trdnjave na vrhu mesta.

Ko sva si znamenitosti mesta ogledala pobliže, sva si zaželela najti kotiček, od koder bi lahko vso lepoto ujela v en kader. Zamisel zveni utopično. Tako je denimo nemogoče v eno fotografijo ujeti vse pariške znamenitosti, kot je Eifflov stolp, Slavolok zmage, muzej Louvre in hribček Montmartre. A v Jajcu je ideja izvedljiva. Na drugi strani reke Vrbas sva našla potko skozi gozd na pobočju, sredi gozda pa jasico in leseno utico, ki razkriva prav ta idiličen, popoln pogled na mesto. Jajce naju je ponovno pustilo brez besed.

Sarajevo

Po čudovitem popoldnevu raziskovanja lepot jezera Pliva, sva zvečer prispela v prestolnico. Zastarel navigacijski sistem naju nikakor ni uspel privesti do pravega naslova, zato sva za pomoč prosila domačine. Najprej sva povprašala starejšo gospo, ki je prijazna navodila pospremila s toplimi nadimki, kot sta ‘srce’ in ‘dušo’, nato pa sva za natačnejša navodila poprosila še mlajšega moškega, ki pa je bil celo tako prijazen, da naju je pospremil do iskanega stanovanja, čeprav je bil za to potreben kar precejšen krog. Ko sva se naposled udomačila v udobnem stanovanju, sva dan zaključila v prijetni gostilni, ob dobri glasbi in še boljši hrani.

Naslednji dan sva raziskovala Sarajevo, ki slovi po številnih lepih parkih ter kulturnem in zgodovinskem središču mesta po imenu Baščaršija. Sprehod po starem centru Sarajeva sva začela na vzhodni strani. Čim sva stopila na ozke tlakovane ulice nama je orientalska atmosfera spodnesla tla pod nogami. Zadela naju je veličastna islamska arhitektura, trgovine z vhodnjaškimi spominki in vonj po eksotičnih začimbah, ki ga niti močan naliv ni uspel izprati. Sprehod skozi stari bazar in seznam znamenitosti naju je pripeljal do točke, ki označuje srečanje vzhoda in zahoda, do stičišča dveh kultur. Nekaj metrov nazaj stoji mošeja, nekaj metrov naprej pa že katedrala. Čeprav je središče mesta jasno razdeljeno na vzhodni in zahodni del, je mesto kot celota eno veliko, zanimivo stičišče kultur. Sarajevo je pravzaprav eno izmed redkih mest v Evropi, kjer lahko v razdalji nekaj metrov vidimo tako mošejo, kot tudi pravoslavno in katoliško cerkev ter celo sinagogo. Raznolikost prestolnice je fascinantna, toleranca pa občudovanja vredna.

Jablanica in Mostar

Pot naju je zapeljala na jugozahod. Najprej sva se ustavila v Jablanici, kjer sva si prvič dobro ogledala smaragdno zeleno Neretvo, ki naju je pravzaprav spremljala že zadnjo tretjino poti. Čista reka krasi sicer manj zanimivo mesto, ki pa zaradi znamenite bitke na Neretvi vseeno privablja lepo število obiskovalcev. V rečni strugi sva zagledala ostanke porušenega mostu in tako krvavi zgodovini znova pogledala v oči, kot sva to tekom izleta po Bosni in Hercegovini storila že večkrat, saj je vsa dežela polna takšnih in drugačnih spominov na bolečo preteklost.

Od tod sva se odpravila v najbolj obiskano mesto v državi – v čarobni Mostar. Na osupljivo lepoto mesta so naju opozarjale knjige in spletni zapisi, a na takšen prizor te pač nič ne pripravi. Kulturno gre pravzaprav za podobno mešanico, ki prežema tudi prestolnico, a arhitektura je tu še veličastnejša! Stare stavbe s kamnitimi strehami in nežnimi barvnimi fasadami, odprte tržnice, bazarji, orientalske vonjave in zanimivi spominki, znamenite cerkve in mošeje, razgibane ulice, tople gostilne, prijazni ljudje, dve rečici, Radobolja in Neretva – ena lepša od druge ter neverjetno hribovito in zeleno ozadje. Da prikupne razporeditve središča mesta ter posameznih arhitekturnih presežkov, kot je ikonični Stari most, sploh ne omenjam! V primerjavi z ostalimi mesti v Bosni in Hercegovini je Mostar precej bolj turističen, kar pa ne vpliva na sproščeno vzdušje. Turizem mogoče celo blaži spore med bosanski muslimani na eni in Hrvati na drugi strani, ki še zmeraj tlijo pod površjem. Dolgoletna trenja so v Mostarju dosegla vrhunec leta 1993, ko so Hrvati med vojno porušili Stari most, ki pa je nato bil prenovljen šele leta 2004. Most sicer velja za enega izmed najlepših islamskih arhitekturnih dosežkov na območju Balkana.

Središče mesta je zaradi kombinacije vseh prej naštetih kvalitet naravnost pravljično. Ob sprehodu po zanimivih ulicah so uživali vsi čuti. Oči so se pasle na neskončni lepoti, ušesa je napolnilo pomirjujoče žuborenje vode, roke so božale naravne elemente v vseh mogočih oblikah, brbončice so se razvajale ob bosanskih specialitetah, ob vsem tem pa naju je spremljala omamna mešanica svežine reke, okusne hrane, eksotičnih začimb in gostega zelenja, ki obdaja mesto. Ker je središče mesta relativno majhno, si ga večina obiskovalcev ogleda v pičlem dnevu; midva pa sva lepoto Mostarja vpijala kar tri dni, a se je še zdaleč nisva naveličala.

Blagaj in Slap Kravice

Ko sva se končno uspela posloviti od prelepega Mostarja, sva zavila še proti mestecu Blagaj in Slapu Kravice. V prvem naju je presenetil krasen izvir reke Bune, ki pa ga krasi še stara tekija, ki je bila predvidoma zgrajena malo po začetku Otomanske oblasti na Balkanu, torej okoli leta 1520.

Najin nepozaben izlet po čudoviti državi sva zaključila pri Slapu Kravice, ki leži v osrčju Hercegovine. Pohod ob slapovih, ki niso nič manj spektakularni kot slapovi Krke na sosednjem Hrvaškem, a bistveno manj turistični, je lepo zaokrožil obisk ene izmed najlepših dežel, kar sva jih videla.

Za popotnike

Bosna in Hercegovina
Uradni jeziki: bosanščina, srbščina, hrvaščina
Valuta: konvertibilna marka (BAM)
Časovni pas: UTC+1 (poletni: UTC+2)
Najbolj primeren čas za obisk: pozna pomlad in september, ko blage temperature omogočajo popolne pogoje za dobre pohode; B&H pa je tudi priljubljena zimska destinacija
Podatki glede pogojev za vstop v državo, varnosti potovanja in splošno (MZZ): http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/evropa/bosna_in_hercegovina/
Zdravstvena tveganja in cepiva: http://www.zdravinapot.si/destinacije/evropa/bosna-in-hercegovina