Ljubo doma ♥

Slovenia

Planet Zemlja je čudovit kraj. Vsak njegov delček je edinstven in poseben, vsak kotiček je treba ceniti in ljubiti. Življenje je kratko in prepričana sva, da moramo čas, ki nam je dan, izkoristiti, da obiščemo čim več krajev tega sveta. V bistvu gre le za vprašanje prioritet in trdega dela. A včasih je resnično nemogoče kar spakirati kovčke in se podati v svet. Služba, družina in finance nam prekrižajo načrte. In ko pride do tega, moramo znati ceniti kraj pod soncem, ki mu pravimo dom.

‘Sreča ni imeti tisto, kar si želiš, temveč želeti tisto, kar imaš.’ – Rabbi Hyman Schachtel

Vsak del sveta je dragocen na svoj način, zagotovo tudi kraj, v katerem živite vi. Samo razgledati se morate in uvideti lepoto, ki vas obdaja. Stvar je v resnici povsem preprosta – lepoto lahko najdemo povsod: v kamnu, drevesu, listu, na nebu in v oblakih, v dežju in soncu. Treba je le odpreti oči in srce.

S ponosom vam predstavljava državo, v kateri sva odrasla, najin (in vaš) dom – Slovenijo.

Zelenci

Dejstva o Sloveniji:

• Slovenija je majhna (20,273 km² velika) država na skrajnem jugu Srednje Evrope.

• Slovenija ima le nekaj več kot dva milijona prebivalcev.

• Ozemlje današnje Slovenije je naseljeno že iz časa prazgodovine in se ponaša z bogato zgodovino.

• Država meji z Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Skozi zgodovino je sprejemala vplive tujih kultur in kuhinj ter jih spojila v edinstveno zmes.

mangart

Piran Slovenia

Slovenia coast

• Geografsko je Slovenija ena izmed najbolj raznolikih držav na svetu. Je država, kjer Alpe ‘poljubijo’ Sredozemlje. Alpe pokrivajo severni del države, kratka (pribl. 46 km dolga), a čudovita Jadranska obala pa se nahaja na jugozahodu. Na njenem ozemlju se nahaja tudi del velike Panonske nižine in pa neverjetna pokrajina Kras s številnimi jamami in podzemnimi vodami. Naš podzemni ekosistem je tako izjemen, da celo angleški izraz ‘Karst’ izhaja iz slovenske besede Kras. Kraške podzemne vode so dom človeških ribic, posebne vrste dvoživk, ki živijo le na majhnem območju med Italijo ter Bosno in Hercegovino.

• Slovenija je biološko raznovrstna država, v kateri živi več kot 1 % vseh živih bitij. Iz Slovenije izhajajo tudi Lipicanci, pasma konjev, ki je znana po svoji eleganci, velikosti in veliki mišični masi.

Lipizzaner Lipica

• Slovenija je ena izmed najbolj zelenih držav na svetu. Dobra polovica njenega ozemlja je prekrita z gozdovi.

• Nizozemska organizacija Green Destinations je Slovenijo pred kratkim razglasila za najbolj zeleno državo na svetu. Zaradi okoljevarstvenih ukrepov, bogate narave, biotske raznovrstnosti in visoke kakovosti življenja sodimo na področju ekologije v sam svetovni vrh.

• Slovenija je ena izmed evropskih držav, ki so najbolj bogate z vodo.

• Mnoge turiste privlači predvsem naša kakovostna pitna voda, kar je dandanes redka in posebej dragocena dobrina.

Lake Jasna

• Vzhodni del Slovenije je znan po številnih sproščujočih termah, wellness centrih in vodnih parkih.

• Slovenci se lahko pohvalimo s številnimi uspehi na raznih področjih. Med najuspešnejše, svetovno znane osebnosti sodijo izjemni športniki, kot so Goran Dragić, Anže Kopitar, Tina Maze, Peter Prevc, Luka Dončič, Jan Oblak, Tim Gajser, Davo Karničar in Martin Strel. Iz Slovenije prihaja tudi filozof Slavoj Žižek, maneken in igralec Jurij Bradač, igralka Katarina Čas, glasbena skupina Laibach, začuda tudi novopečena prva dama Združenih držav Amerike – Melania Trump in še mnogi drugi. 🙂

Vineyard Slovenia

• Slovenija je vinorodna država. Zaradi naših neštetih vinogradov in ogromne zaloge vina je v naši državici zmeraj veselo. 🙂 V drugem največjem mestu v Sloveniji – Mariboru, ki je obdan z vinogradi, raste najstarejša vinska trta na svetu. Stara je približno 440 let. Noro, a ne?? 🙂

Maribor

• Po podatkih londonskega raziskovalnega inštituta The Legatum Institute je Slovenija na seznamu najbogatejših, najbolj ‘zdravih’, ‘srečnih’ in naprednih držav na svetu zasedla zavidljivo 20. mesto.

• Zaradi relativno nizke stopnje kriminala je Slovenija ena izmed najmirnejših držav na svetu.

• Naša prestolnica, Ljubljana, sodi med svetovne prestolnice z najvišjo kvaliteto življenja. Zaradi omejenega prometa v mestnem središču, novega sistema izposoje koles in drugih okoljevarstvenih dosežkov je Ljubljana v letu 2016 prejela naziv Zelena prestolnica Evrope. Ljubljana je polna prekrasnih parkov, botaničnih vrtov in ostalih zelenih površin. Zaradi svojih številnih voda, izredne arhitekture, super festivalov in dejstva, da je simbol mesta zmaj, se Ljubljana zdi naravnost pravljična.

Ljubljana

• Ko smo ravno pri pravljicah … Slovenija je znana po svojih čudovitih jezerih, smaragdnih rekah, dih jemajočih jamah, neskončnih vinogradih, stari evropski arhitekturi, več kot 170 gradovih, veličastnih gorovjih in romantičnih srednjeveških obmorskih mestecih. In ker lahko zahvaljujoč njeni majhni površini vse to obiščete v pičlem dnevu, je Slovenija absolutno čarobna!

Soča river

Predjama castle

Triglavska jezera

Piran view

• V Sloveniji je pravzaprav vse povezano z ljubeznijo (zatorej je Slovenija popolna destinacija za poročno potovanje): romantične pokrajine, slovenski jezik, ki je eden izmed redkih jezikov, ki pozna dvojino (uau!), ime prestolnice, ki je sumljivo podobno besedi ‘ljubljena’, in pa dejstvo, da je Slovenija edina država na svetu, katere ime v sebi nosi angleško besedo ‘love’ ali ljubezen. Najbrž se strinjate, da smo neverjetno kul, kajne? 😉

Lake bled

Pregovor, da je sosedova trava bolj zelena, očitno sploh ne drži! Zato odprimo oči in se zaljubimo v mnoge čare naše čudovite državice. Čas je, da se zavemo, kaj imamo, in to svetu s ponosom pokažemo. 😉

Če ste se slučajno spraševali, koliko slovenskih znamenitosti si je mogoče ogledati v enem dnevu, najdete odgovor v videu. Ja, resnično sva bila dovolj nora, da sva zadevo speljala v 20 urah. Bilo je naporno, a čudovito. 🙂