196xLOVE Q&A SI

Za vse, ki vas zanimajo podrobnosti o potovanju 196xLOVE sva pripravila (čisto iskrene 🙂 ) odgovore na morebitna vprašanja. Če imate še kakšna dodatna vprašanja v zvezi s projektom, sva zmeraj dosegljiva preko elektronske pošte. Z veseljem bova odgovorila in vam pomagala pri pripravi lastnih popotniških avantur! 😉

196xLOVE tree

1.Kdaj je predviden štart?

Če bo vse po sreči, se bova na pot okoli sveta podala 31.8.2018. 🙂

2. Koliko časa bo trajala ekspedicija 196xLOVE?

Cilj je podreti rekord za najhitreje prepotovane države sveta, v igri pa so pravzaprav trije različni rekordi. V kategoriji posameznikov je trenutni rekord dobrih 18 mesecev, v kategoriji ekipe 3,5 leta, kategorija poročenih parov pa je še ‘prosta’ (izgleda, da še noben par ni bil tako trčen, da bi hotel obiskati vse države 🙂 ), zato je časa v bistvu na pretek.

Natančnih napovedi pa ne moreva dajati, saj je življenje nepredvidljivo, potovanja pa še bolj. Na katerikoli točki potovanja se lahko zalomi – v prvem tednu, po pol leta ali pa tik pred koncem. Do komplikacij lahko pride pri zbiranju viz, pri vstopih v državo (kljub pridobljeni vizi), zaradi vojnega stanja, izbruha virusov, ali pa se iz osebnih razlogov odločiva potovanje skrajšati/predhodno zaključiti. V resnici je tovrstno potovanje ogromen logistični in birokratski podvig, ki vključuje veliko ovir. Gre za misijo ‘skoraj nemogoče’, pa ne tisto filmsko različico, kjer Tom Cruise težave odpravi z levo roko, zato bo do zadnjega vprašanje, če nama bo uspelo oziroma do kod nama bo uspelo. (Držite pesti! 🙂 ) Vsekakor pa bova na vsakem koraku varnost dajala na prvo mesto, to dolgujeva en drugemu, družini in prijateljem.

Trajanje potovanja je torej postranska zadeva. Bolj pomembno je uživati, se nekaj novega naučiti, znanje podajati naprej in širiti sporočilo ljubezni. 😉

3. Obisk katerih držav je predviden v sklopu projekta 196xLOVE?

V sklopu projekta je predviden obisk vseh 196-ih suverenih držav. Gre za 193 držav članic Združenih narodov ter Tajvan, Vatikan in Kosovo.

4. Potovanje in trajnost

Čisto iskreno: potovanja se ne vklopijo v koncept trajnosti. Dejstvo je, da naredi največ koristi za okolje tisti, ki ostane doma, v službo pešači, in po možnosti ne uporablja elektrike, niti vode. Dejstvo je tudi to, da se iskreno in po svojih najboljših močeh zavzemava za dobrobit okolja (tudi in predvsem, ko so kamere ugasnjene), hkrati pa sva strastna popotnika. Paradoksa (ki je, mimogrede, zelo pogost) se zavedava, a si ne moreva pomagati.

No, trajnostni turizem pa se vseeno malce razlikuje od trajnosti same. Gre za turizem (gospodarsko panogo, ki obstaja in cveti, če nam je to všeč ali ne in je zaradi ogljičnega odtisa, večje porabe naravnih virov in v nekaterih primerih tudi zaradi nezaslišanega onesnaževanja obremenilen za okolje), ki se ga skuša preoblikovati v neko manj obremenilno različico.

Iz vidika ogljičnega odtisa najina pot gotovo ne bo v skladu s konceptom trajnosti; bolj primerno bi bilo potovanje s kolesi ali peš, kar pa je v primeru, če si želiš obiskati vse države sveta, žal nemogoče. Ogljični odtis bo velik, a ga bova skušala izničiti s posaditvijo ustreznega števila dreves.

Potovanje pa bo trajnostno naravnano predvsem iz vidika, da ne bova onesnaževala, da bova lokalne oblasti, kjer bo to le mogoče skušala spodbuditi k recikliranju, da bova izvajala kratke čistilne akcije, ki sicer ne rešijo celotne težave onesnaženosti, kljub temu pa so največ kar lahko kot posamezniki storimo (in verjemite, če bi vsi ljudje vsak dan izvajali 10-minutne čistilne akcije, bi se svetu precej lepše pisalo), da v času potovanja ne bova jedla govedine, jagnjetine ali svinjine, saj ima mesna industrija zelo negativen vpliv na okolje ter da bova z izbiro okolju/živalim/ljudem prijaznih izdelkov, prenočišč in ustanov druge turiste spodbujala k odgovornim potovanjem.

Trdiva torej le, da bova potovanje, ki je samo po sebi slabo za okolje, skušala izpeljati kar se da okolju prijazno. Za škodo, ki jo bova kljub temu povzročila pa se bova, kot že rečeno, na vse pretege potrudila odkupiti.

5. Od kod denar?

Del potrebne vsote sva privarčevala, preostanek pa pride s pridobitvijo sponzorjev. Iskanje sredstev za potovanje je že pradavna praksa. Ogromno raziskovalcev je na takšen način financiralo svoja popotovanja, vključno s Krištofom Kolumbom. Dandanes pa je praksa bolj živa kot kadarkoli prej. Podjetja namreč vedno več denarja vlagajo v spletno promocijo s pomočjo t.i. influencerjev, ki na svojih blogih in družbenih omrežjih oglašujejo njihove produkte/storitve. To je uveljavljen biznis, ki je v primeru, da imaš dovolj prometa, dobičkonosen tako za influencerja, kot tudi za podjetje, ki pri njemu/njej oglašuje. Tekom potovanja bova torej za podjetja, s katerimi sodelujeva, marketinška uslužbenca, kar pa je pač plačano delo, ne glede na to, če ga opravljaš iz pisarne ali iz pragozda v Boliviji (to je seveda v primeru, če tu in tam najdeš internetno povezavo, da zadevo objaviš 🙂 ). Najina želja je sodelovati s firmami, ki imajo podobne cilje kot midva, pri promociji in ocenah pa ostati iskrena in zvesta svojim načelom.

Če ste zainteresirani za sodelovanje, lahko več informacij najdete tukaj.

6. Kaj so torej cilji te ekspedicije – tudi na osebni ravni?

Tekom preteklih potovanj sva spoznala, koliko lepote je na tem svetu, hkrati pa uvidela, s kakšnimi težavami se sooča naša Zemlja. Rodila se je želja po raziskovanju in izboljševanju sveta (kolikor je to sploh v moči nepremožnih in ‘nevidnih’ posameznikov). Ker sva že od nekdaj želela prepotovati ‘ves svet’ (kar je, mimogrede, nemogoče in tudi midva si ne delava utvar da bova s tem potovanjem videla ‘vse’), sva najine želje združila v en projekt. 🙂 Projekt 196xLOVE torej zajema tako obisk vseh suverenih držav sveta, kot tudi promocijo ljubezni, miru in trajnostnega turizma. Vsi trije koncepti pa se pravzaprav lahko združijo v konceptu ljubezni. Mir si konec koncev lahko razlagamo kot ljubezen do soljudi, trajnostni turizem pa kot ljubezen do okolja. In prav ljubezen je rdeča nit tega potovanja. S fotografskim materialom bova skušala dokazati, da je ljubezen (v kakršni koli že obliki) največja sila tega sveta in da je prisotna povsod ter na ta način podreti stereotipe, da v določenih državah vlada le sovraštvo. Promocija teh konceptov se na seznamu ciljev ni znašla po pomoti, niti za okras. To so koncepti, v katere dejansko verjameva in jim nameravava tudi v prihodnosti posvetiti čim večjo pozornost.

Cilj je tudi bralce bloga opremiti s čim večimi natančnimi informaciji o potovanjih v posamezne države sveta. Glede tega bova skušala biti kar se da ažurna, a verjameva, da nama morebitnih zamud ne boste zamerili. Konec koncev časa vseeno ne bo na pretek! 🙂

Na osebni ravni pa je dolgoročni cilj pravzaprav povsem preprost: iz projekta želiva ustvariti spletni ‘biznis’, ki nama bo omogočil lokacijsko neodvisno delo (pa naj bo to fotografija, bloganje, spletna trgovina, e-knjige, prevajanje ali organizacija potovanj) in hkrati dovolj časa in sredstev, ki bi jih vlagala v potovanja in dobrodelne/okoljevarstvene iniciative.

7. Kakšno vlogo igra rekord pri celotni zadevi?

Majhno. Rekord nama osebno ne pomeni prav veliko. Rekord je pravzaprav samo način, kako zaokrožiti zgodbo, predvsem iz vidika lažjega pridobivanja sponzorjev in sledilcev, ki pa so oziroma ste nenadomestljivi pri širjenju sporočila. 😉

8. Dopust ali delo?

Glede na to, da projekt vključuje en kup logističnega usklajevanja, pridobivanja viz, pridobivanja prič, rezervacij hotelov in prevozov, zapisovanja informacij, deljenja popotniških informacij na blogu, fotografijo, videoposnetke, montažo in obdelavo le teh, sodelovanje s podjetji, volunterstvo, širjenje sporočila in še veliko več ter da je končni cilj ustvariti odskočno desko za delo preko spleta, je celoten projekt vsekakor precej trdo delo. Kljub temu pa si bova na vsaki lokaciji vzela nekaj minut, da vpijeva lepote našega sveta in se posvetiva drug drugemu. Brez slednjega, namreč raje ne greva! 🙂

9. Od kod sploh želja obiskati vse države sveta?

Želja po potovanjih se je rodila na najinem 6-mesečnem poročnem potovanju. Zaljubila sva se v odkrivanje lepot našega sveta. Kot sva spoznala, potovanja dajejo življenjske lekcije, širijo obzorja, rušijo predsodke, jemljejo dih in spreminjajo življenje.

Naju navdušuje predvsem raznolikost, za kar pa ni dovolj ogled ene države (čeprav je res, da se že v naši majhni Sloveniji najde vse od morja, gora, kraških jam in prostranih gozdov). 🙂

Sicer pa ima vsako tele svoje veselje. 🙂 Preprosto in iskreno. Nekateri zbirajo znamke, drugi tatuje, tretjim je življenjski cilj pridobiti 100kg mišične mase, četrti si posvojijo 10 mačk, peti vse življenje varčujejo za nakup original Van Gogha, midva pa sva nora na potovanja. Prav raznolikost naših želja je zaslužna za zanimivost našega planeta, zato naj vsak počne kar ga veseli! 😉

 

Če se vam zdi projekt zanimiv, sporočilo pa lepo, ste vljudno vabljeni, da spremljate popotovanje, nama mogoče date kakšen popotniški, okoljevarstven ali sploh I in nama pomagate širiti ljubezen. ♥

Lep dan vam želiva!!! 😉

Sharing is caring 🙂